20% отстъпка от нощувките с код - casa20

Къща за гости Каса Дивна

Търсене

Дата на настаняване

Дата на напускане

[string_chosen_admin_search_type]

Number of accommodation:

Брой възрастни

Брой деца

 

 

Търсене...

×
Accommodation 1

Accommodation 2

Accommodation 3

Accommodation 4

Accommodation 5

Въведете Вашите данни:

Отстъпка

Ако имате ваучер с отстъпка, въведете го в полето по-долу и натиснете "приложи"

 

 

Loading summary...

 

Приемете нашите правила за тази резервация

Плащане

Начин на плащане:You will pay for your stay at a later stage. The total price is  

You will be charged  

Вие ще бъдете таксувани  

Please enter your credit cards details below.

Loading payment form...

Запазете и защитете своите данни

Обработка...

Моля, проверете отново данните за вашата резервация, преди да кликнете върху „Резервирайте сега“.

 

ЯЗОВИР ГОЛЯМ БЕГЛИК ! БИЖУТО НА РОДОПИТЕ 💖

М

естоположение на язовир Голям Беглик

Язовир Голям Беглик се намира в Западните Родопи, в землището на град Батак. Разположен е на 1528 метра надморска височина. Язовирът е част от каскадата Батак

Как да стигна до язовир Голям Беглик

Язовир Голям Беглик се намира на 1500 метра надморска височина, в Западните Родопи, на около 60 км от Пазарджик.
За да стигнете до него можете да се отправите към посока град Пещера, оттам пътя за Батак и да следвате дву-лентовия асфалтиран път.
Има и по-кратък маршрут, особено ако тръгвате от София като да минете през град Септември, сякаш следвате ж.п пътя на тестолинейката Септември- Добринище. Малко преди да стигнете до Велинград, се отклонявате вляво към Ракитово, Цигов Чарк и вдясно от него е пътят за язовир Голям Беглик.
От Пловдив отново можете да следвате пътя Пещера- Батак.

Основни отправни точки до язовир Голям Беглик

 • от София до язовир Голям Беглик са 173 км, 2 часа и 40 минути
 • от Пловдив са 82.8 км, 1 час и 42 минути
 • от Варна са 444км, 5 часа и 45 минути
 • от Бургас са 334 км, 3 часа и 50 минути
 • от Русе са 395 км и приблизително 6 часа път
 • от Видин са 371км, 5 часа и 25 минути

Транспорт до язовир Голям Беглик

Тъй като язовир Голям Беглик се е сгушил величествено в Родопите, за да стигнете до него, вариантът е със собствен транспорт: автомобил.
Другите варианти са, ако имате познати от Батак или Доспат, да хванете автобус до там и след това заедно да катерите тип споделено пътуване до язовира.
Имайте предвид и че ако хванете автобус до Доспат, той ще мине в близо до язовира и просто помолете шофьора да ви остави в близост до язовирната стена.
Има и трети вариант, който е възможен само покрай 22 август, когато се провежда Беглика фест. Тогава се организира транспорт с автобус до местността и язовира.

Забележителности на язовир Голям Беглик

Близки язовири и водоеми

Язовир Беглика е малък язовир, разположен срещу язовир Голям Беглик и изпълнява помощни функции.

 • Тошков чарк е малък водоем само на 5 км от Батак. Там можете да се насладите на чистия планински въздух и красивата природа. Там има изградено и пъстървово стопанство.
 • язовир Широка поляна се намира на 12 км от язовир Голям Беглик. Той се използва основно за енергетика, но и риболов. Това, което го отличава, а именно множеството оформени язовирчета с отделни стени, които създават илюзия за дъно без край, а всъщност това е неравен терен и образували се дерета.
 • Язовир Батак е 6-тият по големина язовир у нас и е само на 4 км от Батак. Той предлага гледки, които ще се запечатат в съзнанието Ви завинаги, разходка с лодка, приятни кътчета за разходка и още нещо: Родопа планина
 • Язовир Доспат е сред най-големите по площ и обем язовири.
  Можете да ловите риба, да се разходите с кану, лодка, а за децата- да се отдадат на весели игри.

Пещери в близост

 • Пещера Снежанка е мястото, което горещо препоръчваме да посетите. Сгушена в Родопите, пазеща множество тайни и не случайно носи името “ Перлата на Родопите”. Там може да видите едни от най-красивите пещерни образувания.
 • Пещера Дяволското гърло е различната и мистична пещера. Тя е пропастна и затова се оприличава на гърло, но краят му- не е познат. Ако искате да се потопите в красота, загадъчност и непокътнат свят от човешката ръка, посетете я.
 • Ягодинска пещера е пещерата с история. Тя е на няколко етажа, образувани в мрамори. Там са открити останки от керамични съдове от епохата на енеолита, керамична пещ, оръдия на труда. Това показва, че преди хиляди години тук е бил домът на майстори- грънчари.

Водопади в близост

 • Фотински водопади, които се намират на 46 км от язовир Голям Беглик е едно приятно преживяване, което започва от село Фотиново и следвайки табелите се оказвате пред няколко водопада, т.е цяла водна каскада, чиято вода се спуска леко, едва промушила се между скалите. Дори можете да усетите водни пръски по лицето си. Те са пълноводни целогодишно, а природата, която ги заобикаля, допълва картината на идилия.
 • Водопад Късак, който е на 32 км от язовир Голям Беглик. Заслужава си да го посетите, защото пътят до там е лек, приятен, а и можете да видите спускащата се вода от височина 8 метра. Точно под него пък е изграден кът, в който можете да седнете, починете и да направите снимки за спомен. Водопадът е пълноводен целогодишно.

Природни гледки и фотография

 • Горски център “ Чатъма” е защитена местност на западния бряг на язовира. Целта му е да се провеждат обучения и инициативи, свързани с грижа за природата, изграждане и поставяне на пейки и беседи, свързани със значимостта на природния свят, който ни дава живот.
 • Самодивска поляна е другата защитена местност, която е обградила язовир Голям Беглик. Там има изградена зона за къмпингуване с дървени тоалетни, девствена природа, а на въпроса: Има ли самодиви? То легенда гласи, че именно там, на бреговете на язовира излизали девойки посред нощ, за да решели косите си, но чуели ли шум, веднага изчезвали в тъмнината.
 • Батлъбоаз е третата защитена местност, пазеща язовира. Там също можете да къмпингувате, да се насладите на природата, на животинския свят, на птичките, но пазете природата.
  остров Гьоргузум това е остров, който се е скрил насред самия язовир Голям Беглик. Той носи името от турски език, което значи “ Твоята визия ”. Водата е кристално чиста, виждат се камъчетата. Смята се, че именно там преди хилядолетия Нарцис, оглеждайки се във водата и възхищавайки се на образа си, се удавил.

Риболов на язовир Голям Беглик

За любителите на риболова, препоръчваме, да приготвите въдиците си, скара и весела компания. Величествения язовир със спокойните си води е дом на много риби като щука, пъстърва, кефал, толстолоб, червеноперка, шаран, сом.

В близост можете да наемете кану каяк, рибарска лодка, моторна лодка, водно колело. Така хем съчетавате приятната разходка, така и ловенето на вкусна риба.
Това го прави един от малкото язовири в България на който истинския рибар може да усети тръпката да извади трофейна риба. На язовира се практикува и така нареченият „риболов на дупка” през зимата.

Екопътеки в близост до язовир Голям Беглик

Екопътека Беглика

Пътеката се намира в защитената местност Беглика. Сякаш това място се е скрило в гората, за да остане непокътнато от човешката ръка. Там се пазят над 400 вида растения, сърни, мечки, елени, лисици, птици, така че не се учудвайте ако по време на разходката, съзрете някой от видовете. Те няма да Ви направят нищо, но пък са доказателство колко красива е Родопа планина.

Екопътеката е с продължителност около 3 часа, но пък е приятна, лека и няма стръмни участъци. Пресича борова и иглолистна гора, има навсякъде обозначителни табели и пейки за отдих.
Може да се впуснете в това приключение и с по-малки деца, но имайте предвид, че най-подходящото време е от май до септември.

Съвет

Пазете растителния и животински свят, той не е опасен за Вас, не бъдете и Вие за него.

Познавателен маршрут “Музей в гората”

Това е една приятна разходка, с продължителност около 2 км. Започва от разклона Батак- Доспат, минава през иглолистна гора и целта е да разгледате екосистемите и био разнообразието в района. По пътя, който е приятен и не тежък, ще прочетете и много факти за глухаря, който е защитен вид и за това колко важна е природата за човека и съществуването му. Не прескачайте информационните табели. Има изградени и чешма и беседки, ако искате да починете. Крайната точка е именно бреговете на язовир Голям Беглик.

Язовир Голям Беглик – Спортни активности

 • Риболовът по бреговете на язовира е любимото място на любителите, защото разнообразието е голямо. А ако нямате риболовни принадлежности, такива може да наемете или закупите от близкия магазин в Батак.
 • Ловът също е една атрактивна и предпочитана опция, като препоръчваме да се настаните в ловна станция “ Синия залив”. Дивата фауна е представена от: благороден елен, сърна, дива свиня, заек, вълк, лисица, дива котка, белка. Птичето царство е представено от глухаря и гривека.
 • Организират се и екскурзии до местността „Кемеров мост” – природна забележителност с останки от римски мост, до втория по височина родопски връх Сютка, разходка по екопътека в резерват „Беглика”, а също и възможността да посетят и единственото находище в България па редкия растителен вид храстовиден очеболец.
 • Можете на наемете каяк от Чатъма за разходка, която да ви покаже цялото величие на този язовир, а също така и невероятна гледка към малките, пръснати из него островчета и намиращия се срещу него помощен язовир Беглика.
 • Предлага се възможност за колоездене около язовира и помощния язовир Беглика
 • Организират се походи с цел събиране на билки и потапяне в магията на гората

История на язовир Голям Беглик

През 1946г започва строежът на язовира, който е открит през 1951г. Първоначално е бил проектиран като напоителен язовир за Пловдивското поле, но по-късно се използва за захранване наВЕЦ-ове. Той е носил името Васил Коларов, дори сред местните все още е известен така, но през 1999г. е преименуван на язовир Голям Беглик.

Характеристики на язовир Голям Беглик

Язовирът е част от каскадата Батак. Водата от язовирШирока поляна минава през Голям беглик, след което през ВЕЦ Батак, язовир Батак ,ВЕЦ Пещераи ВЕЦ Алеко.
Височината му е 46.5 метра, дължина 191 метра.
Но това, което го прави различен е тишината. Отивате там и виждате величествения язовир, водата, която пази редица тайни, птичките, които пеят и малкото островче Гьоргузум, скрило се в средата на язовира.

Често задавани въпроси за язовир Голям Беглик

🗨️Кога е най-подходящото време за разходка до язовир Голям Беглик?

Тъй като температурите дори през лятото могат да достигнат до 7 градуса и по-малко дори, предпочитаното време е през лятото, когато живакът се вдигне. Така хем ще избягате от горещините, така и ще можете да се насладите на приятна разходка сред многовековната борова гора, на разходка с лодка по язовира, но и да разгледате забележителностите в близост.

🗨️Къде може да хапнем в близост до язовира?

Ако искате да хапнете на самия бряг на язовира, то пригответе се с рибарски принадлежности, наловете прясна риба, огън и я пригответе. Какво по-хубаво от това, насред природата, да се възползвате максимално от това, което ви предоставя.
Ако искате да опитате някои местни автентични гозби, можете да посетите някои от следните заведения:

 • Ресторант Романтика, Сърница на бреговете на язовир Доспат, който предлага типична родопска кухня и незабравими гледки.
 • Ресторант-градина Орфей, град Доспат, който има открита част и красив фонтан и голяма градина и закрита. Можете да опитате апетитни сачове, качамак, родопски пататник, гьовече.
 • Ресторант Механата, Батак, който има открита и закрита част, вкусни родопски гости, а атмосферата е битова. Това, което го отличава е, че всичко е домашно приготвено от каймата до подправките, набрани от градината. Това придава на всяко ястие незабравим вкус.

🗨️Какво друго интересно мога да видя в този район

Препоръчваме, ако се чудите какво да правите в периода от 22-29 август, да посетите Беглика фест. Това е ежегоден събор, който се провежда на бреговете на язовира и е изпълнен с музика, танци, импро-джен сцена, която кани циркови артисти, но най-вече трябва да усетите духа по време на събора. Сякаш сте в единство с природата, която Ви заобикаля. Можете да чуете звука на каба гайдите и да усетите традицията, предавана от поколение на поколение.

Заключение

Язовир Голям Беглик е неслучайно определян, както от наши, така и чуждестранни туристи, като едно магично място, на което вода и въздух са слети в едно. Красотата му трудно може да бъде описана, както и усещането, което създава у всеки, които го е посетил: на безкрайно спокойствие, сякаш нищо друго няма значение..ти си тук и сега и този миг е завинаги. Ако искате една незабравима почивка, заобиколени от многовековната природа, тихите спокойни води на язовира и гледки, които те карат да онемяваш, горещо препоръчаме: събота и неделя, запалете колата и си подарете това бягство от сивото ежедневие край язовир Голям Беглик.

Къща за гости Каса Дивна се намира на 43км. от Язовир Голям Беглик ба 10 мин пеш от центъра на Велинград непосредствено до къщата на 300м. има Аква Парк с четири минерални басейна .