СПОДЕЛИ ИСТОРИЯТА

Теснолинейката Септември – Добринище

O

бичате ли адреналина? А харесва ли ви да опитвате нещо ново и различно? Ако е така, то продължете да четете надолу. Днес отново тръгваме на пътешествие, но доста по-различно от останалите. Защо ли? Защото няма да отидете до забележителността, а точно обратното. Ще се качите на нея и ще си подарите незабравими емоции с Теснолинейката Септември-Добринище.

Местоположение на Теснолинейката Септември-Добринище

Местоположението, както и самата забележителност, ако може да бъде наречена така, е подвижно. Началната точка е град Септември. Той е административен център на община Септември и е образуван от сливането на село и гара Септември. Оттук започва нашето пътешествие в сърцето на Родопите, та чак до Банско и Добринище.

Как се стига до Теснолинейката Септември-Добринище

За да поемете на това вълнуващо пътешествие, което ще ви покаже Родопи, Пирин и Рила, само трябва да стигнете до гара Септември. Влакчето пътува всеки ден и ви очаква, за да ви подари огромна доза усмивки.

Основни отправни точки до Теснолинейката Септември-Добринище

Нека видим и какво е разстоянието от най-големите ни градове до началната точка на тръгване, както и какво време ни е нужно, ако се движим с автомобил:

Достъп до Теснолинейката Септември-ДобринищеСтигате до начална гара Септември и да потегляме, но нека видим и кога пътува влакчето, както и какви са таксите

Разписание

Теснолинейката пътува с начална точка на тръгване гара Септември, както следва:

 • 2,20 час на тръгване и пристига в Добринище в 7,28 като се пътува около 5 часа и 10 минути
 • 8,50 часа тръгване от Септември и пристигане в последна гара Добринище в 13,15 часа, като пътуването е с продължителност 4 часа и 25 минути.
 • 12,45 часа е следващото пътуване от Септември към Добринище и пристига в 17,38 часа, като продължителността на пътуването е 4 часа и 53 минути
 • 16,28 часа тръгва последната теснолинейка за Добринище като пристига там в 21,16 часа и продължителност 4 часа и 48 минути

Цени на билети

Цената варира според това откъде тръгвате и на коя спирка ще слезнете. Вариантите за еднопосочно пътуване са следните:

 • Септември-Добринище: 6,50 лв
 • Септември-Велинград: 2,70 лв
 • Септември – Банско: 6,10 лв
 • Велинград – Банско: 4,20 лв
 • София – Велинград: 8,20 лв
 • София – Добринище: 11,30 лв
 • Бургас – Добринище: 21,50 лв
 • Пловдив – Добринище: 9,50 лв

Цените при двупосочно пътуване са:

Маршрут:

 • Септември – Добринище: 11.70 лв.
 • Септември – Велинград: 4,90 лв
 • Септември – Банско: 11 лв
 • Велинград – Банско: 7,60 лв
 • София – Велинград: 14 лв
 • София – Добринище: 19,60 лв
 • Бургас – Добринище: 37,35 лв
 • Пловдив – Добринище: 16 лв

Описание на маршрута

Бъдете подготвени за дълго пътешествие, ако тръгвате от гара Септември и чак до Добринище. Пътят е изпълнен с красотата на природата, в непосредствена близост, до която минавате. Има доста завои, но пък скоростта, която се развива не е голяма. Така че няма повод за притеснение.

Първата спирка е гара Цепина, като пътят до там ще мине почти неусетно. Ако пътувате през лятото, не търсете климатик. Насладете се на отворения прозорец и природата. Първо ще минете през нивите със слънчогледи до първата спирка, която посочихме, а именно Цепина.

Красотата обаче продължава да ни обгръща като се движим по долината на Чепинска река и множеството тунели, които допълват адреналина на това пътуване. Така неусетно сме във Велинград и оттам спирка Цветино.

Тук се подгответе, защото следва най-сложния участък, а именно този с множеството завои и тунели, които са известни като шестици и осмици. Представете си 5 нива изкачване и 16 тунела, и то само в рамките на 9 км.

Теснолинейката продължава с катеренето и така се стига до гара Аврамово или най-високата гара у нас. Тук ще съзрете джамията, а зад нея гъстата иглолистна гора. Следва Белица и оттам равнината на Разлог, Банско и Добринище.

Всичко за Теснолинейката Септември-Добринище – или защо си заслужава да го посетите

История на създаване на теснолинейката

Периодът е от 1914 до 1918 година, или Първата световна война, в която България участва. Тогава е момент на защита, на показване на сила. И от изключително важно значение е комуникацията. Заради липса на транспортни връзки с всички краища на България, се усещат и сериозни проблеми с цялостната подготовка и координация.

Без транспорт сякаш дадени територии са откъснати от ядрото на България. Това ги прави лесна и превземаема мишена. Най-сложна е ситуацията в Родопите, защото в този период те са почти непристъпни. Така те са първата мишена за жадните за нови територии държави, които воюват.

Първи стъпки по създаване на теснолинейката

Заради проблемите, правителството нарежда през 1915 година да се направи проучаване на долините на река Яденица, Ели дере или Чепинска река и Въча. Идеята е да се прокара път към Родопите. 1916 година решението е взето и ще се строи теснолинейка от гара Саранбей или Септември и оттам към дефилето на река Ели дере, Чепинска и  Аврамовата седловина. Релсите продължават от по долината на река Места към Разложко и Неврокоп- днес Гоце Делчев.

Изграждане на релсите за теснолинейката

1920 година 19-тото Народно събрание приема закон за построяване на жп линия от Саранбей за Лъджене, Якоруда, Разлог и Неврокоп. Предстои проектиране и възникна въпросът, който да се заеме с тази задача. Много от инженерите отказват, защото дефилето на река Ели дере е много опасно. Единствен със задачата се заема Стоян Митов.

До 1926 година линията достига до село Лъджене, днес квартал на Велинград. Но строителството и изграждането става трудно заради липсата на механизация. Използвани са кирки, лопати и каменарски взривове.

Потеглянето на първия влак по линията

На 2-ри август 1926 година в 11 часа потегля първия влак. Началната спирка е Саранбей до гара Лъджене. Имат спирки за Варвара, Баните, Дорково, Бакърджийски хан, гара Долене, спирка Дренов дол, гара Чуката и слиза в последната гара Лъджене-Каменица. Година след това вече теснолинейката стига до Чепино баня, а след това и до Пазарджик от Варвара.

9 години по-късно нова отсечка е вече факт, а именно до гара Якоруда. Това е истинското адреналиново пътешествие и изкачване между спирките Света Петка и Аврамово. Разстоянието е само 9 км, а изкачването с около 5 етажа.

Следват спирка Черна Места и спускане до Якоруда. Тук красотата е около вас, защото се движите по долината на река Места.

Нови спирки и нова история

Линията напредва и се движи с пълна сила. Така през 1939 година се открива отсечката до гара Белица. Тя е дълга около 101 км. Само за 10 години вече линията продължава към Разлог и Банско на 3-ти март 1943 година, а 1945 година и отсечката до Добринище.

Теснолинейката Септември-Добринище днес

Въпреки множеството планове и идея, то линията и до ден-днешен не достига до Гоце Делчев. В този грандиозен проект участват местни трудолюбиви българи, като са използвани държавни пари. Дори инженерите са българи, независимо дали са завършили в България или в чужбина. Те са тук и проектират и влагат знания за Родината.

Важна е ролята на теснолинейката за местните, защото Велинград, Якоруда и Банско се развива като туристическа дестинация и не само. Това е бил единствения транспорт на местните и така до долината на река Места. Отвъд, където линията спира, хората се движили с камиони. Но железницата е била и все още е единствена по рода си на територията на България и си заслужава да се разходите с нея.

Подвижен състав на теснолинейката

Парни локомотиви

Това са първите използвани локомотиви до 1965 година. Били са използвани около 25 парни локомотиви, движещите се на 3 серии. Първите потеглят през 1942 година като около 1950 година и Втората Световна война се движат и три локомотива от серия 92.000 „Mallet“. Те са били взети на заем от Югославия, но след това върнати и заменени с локомотивите серия 600.76

Дизелови мотрисни влакове

През 1942 година и 1950 година са въведени в експлоатация и 7 дизелови мотрисни влакове. Те се движили от Септември до Добринище, а след това и за Варвара и Пазарджик. Придвижването било удобно и бързо.

Магистрални дизелови влакове

Годината на промените е 1965 година, когато се закупуват нови 10 дизелови локомотиви. Те заместват досегашните като се движат по линията Септември-Добринище. Не след дълго се закупуват нови и така общо БДЖ разполага с 35. Те са най-мощните в света към този момент и предлагат удобство на хората от този край на България, както и линията Пазарджик-Варвара и Червен бряг-Оряхово.

Маневрени дизелови локомотиви

Това удобство се задържа през годините, като по линията се движили около 12 локомотиви, но за съжаление в последните години след 2020 година са около 2-3. Те са от серия 81-0000 и изцяло и единствено обслужват линията Септември-Добринище.

Вагони

Разполагат с товарни и пътнически вагони. Когато линията действа през 1926 година пътническите вагони са 4. В същото време товарните вагоните се увеличават заради огромния обем от работа.

През 2015 година обаче се забелязва ръст на пътуващите и това предизвиква увеличение на пътнически вагони. Точно обратното е при товарните. Последните биват спрени през 2002 година и днес може да видите като антика на гарите Септември-Добринище да хващат ръжда.

Линията днес

Въпреки че стартира отдавна и то в райони, които сякаш са далеч от големия град и шума, то днес линията Септември-Добринище продължава да действа и ако се движите към Велинград, Разлог и Банско, може да видите влакчето, а следващия път и да се качите.

Интересни факти за Теснолинейката Септември-Добринище

Нека видим и някои интересни факти, свързани с Теснолинейката Септември-Добринище

Забележителности около Теснолинейката Септември-Добринище

Пътешествието е незабравимо, но и изпълнено с много красота. Нека видим и какви забележителности има в близост

Укрепен римски град Емпорион Пистирос

В близост до началната ви точка на тръгване, а именно град Септември, в землището на село Ветрен се е намирал в древността римския граз Емпорион Пистирос. Проучването започва през 1989 година като са открити източната стена, части от кула и бастион. Интересното е, че са открити заложения канал за оттичане на мръсната вода, както и отвъд големия комплекс, малки зидове-вероятно къщи. Днес може да видите руините, но определено си заслужава да не пропускате да се отбиете.

Археологически музей Професор Мечислав Домарадски

Музеят се намира в град Септември и ще ви разкаже историята на този край. Тука са събрани историята на древните траки до величието на древния римски град Емпорион Пистирос. Сред експозициите можа да видите и такива с предмети на древните траки, както и експозиции. Музеят обаче играе и друга важна роля, а именно да образова децата чрез различните кръжоци, които провежда, както и занимания с деца, като показва как работи например тъкачния стан.

Дом музей на теснолинейката

На 15 км от град Септември и първата точка на тръгване, се намира гара Цепина. Там е и Дом-музей на теснолинейката. Той отваря врати през 2017 година като целта е да ни запознае и да се докоснем до 100-годишната история на теснолинейката. Може да видите множество снимки по първите трасета, различните спирки и дори самото изграждане. Запазено и може да видите дори автентично табло с разписание от далечната 1985 година. Така че не пропускайте спирката гара Цепина.

Крепост Цепина

Крепостта се намира на 23 км от град Септември и нашата начална точка на тръгване. Тя се издига на висок хълм в Западните Родопи. Открити са останки от манастриски комплекс, като се смята, че там е имало древно светилище на тракийското племе беси. Минавала в ръцете на Визания, а след това на България, крепост Цепина е била резиденция на деспот Алексий Слав. Заради местоположението си е известна като непристъпната крепост, затова не я подминавайте.

Милеви скали

Ако обичате природата и искате да й се насладите в цялост, подарите си разходка до връх Милеви скали. Намира се в рида Алабак, Западните Родопи на височина 1593,5 метра. Скалите са метаморфни, а пътят до там е доста труден. Предстои сериозно изкачване и увеличаване на денивилацията, но кулминацията ще ви остави без дъх. Виждате Родопите, село Дорково и дори крепост Цепина. Тук на 4-ти септември 1944 година се провежда сражение между правителствените сили и партизанска бригада „Чепинец“ и партизански отряд „Ангел Кънчев“

Плиоценски парк Дорково

Тук децата няма да могат да свалят усмивките от лицата си, но същото важи и за родителите. Още с първите крачки в музея, ще ви посрещне мастодонтът. В палеонтологичия музей може да видите останки и от мастодончета с млечни зъби. Тук е най-голямото струпване на кости над 30 вида животни. Може да се види и като панорама, пресъздадена палеоландшафтната обстановка включително флора и фауна. А след това да се разходите към крепостта или руините останали от нея.

Парк Клептуза

Това е една от емблемите на град Велинград. Той се намира в сърцето на нашата Спа столица и е приятно място за разходка и за отдих през топлото време. Слънцето грее, а вие може да хапнете в близост или да карате колело. На близо е и карстовия извор Клептуза, който е обявен за защитена местност.

Исторически музей Вела Пеева

И докато сте във Велинград, не пропускайте да се запознаете с историята на този край, защото само така може да го почувстваме близко и като у дома си. Тук има няколко експозиции, една, от които е посветена на Вела Пеева, която е патрон на града и негова емблема, експозиция Николай Гяуров, експозиция Планината гостоприемен дом и Великденски писани яйца.

Крепост Калята край Якоруда

Крепост Калята се намира в близост до още една от спирките на теснолинейката, а именно Якоруда. Представлява Късноантична и Средновековна крепост. Съграждането й е било през  ІV – V век, като от север е била непристъпна. В тази част има кула, а там са били жилищните, складовите помещения и мазето. За съжаление е опожарявана не еднократно. При разкопки са намерени монети от времето на император Юстиниан. Днес може да видите останки от нея и да се докоснете до историята й.

Водопади Казаните

След като подминете Белица, в община Чаврад може да се отбиете и да разгледате едно творение, дело изцяло на природата. Пътят до там е черен и от моста над река Тополница е около 4 км, но си заслужава гледката. Представлява серия от водопади, които преливат един в друг и заедно се събират и оформят спокоен басейн. Мястото е закътано от хорските очи и може да се насладите на тишина, зеленина и спокойствие.

Парк за танцуващи мечки Белица

Напускаме пределите на Родопите и сме в Южна Рила, само на 12 км от Белица. Там се намира и паркът, който е дом на мечките. Тук освен да видите семейство мечки, то може да се запознаете с начина им на живот и характерните им навици. Има изградени езера за къпане и удобни бърлоги за сън. Мечките са спокойни и щастливи, защото средата е близка до тяхната, а за тях се грижат по най-добрия начин.

Екопътека Демянишка река

Красотата обаче не спира до тук. В близост до Банско, в Национален парк Пирин, има приказна екопъкета, която носи името Демянишка река. Това съвсем не е случайно, защото пътеката следва реката и допълва красотата й. Крайната точка е хижа Демяница. Движите се около 4 часа в посока, затова трябва да сте добре екипирани и подготвени.

Джин Кладенец

Пристигате в Банско и искате разходка? Точно това ви предлагаме. От покрайнините на Банско, може да попитате местните или да следвате табелите, се движите по черен път. И така гората ви прегръща, а изведнъж отваря клоните си и пред вас е Джин кладенец. Това представлява стар дървен кладенец, който повече прилича на сандък. Според направените анализи, дървото, от което е направено е на около 7275 години, което го прави най-старата запазена дървена конструкция в световен план. А и разходката сред тишината си заслужава, нали.

Обидимски манастир Свети Панталеймон

Но да завършим разходката си из забележителностите с вяра, а именно като посетим Обидимския манастир. Той е на 6 км от Добринище, което е крайната ни точка на пътуване с теснолинейката. Манастирът не е древен, дори точно обратното. Съграден е през 20-ти век, но е свързан с пророчеството и силата на вярата. Как Димитър Вишов сънува, че намира дърво, а в него има кръст и така манастирът оживява капка по капка, камък по камък.

Почивка в близост до Теснолинейка Септември-Добринище

Пътешествието върви с пълна сила, но пък къде може да отседнем. Ще разгледаме няколко места за настаняване като възможни спирки и места за отдих

 • Аква Варвара е едно от предпочитаните места за настаняване. То е на 3 км от централната част, като разполага със собствен минерален извор. Това ни доближава до природата в най-чистата й и истинска форма. Стаите са светли и просторни и гостите могат да ползват Спа и Уелнес център.
 • Хотел Санте се намира в квартал Чепино, Велинград и е едно истинско 5-звездно бижу. Той разполага с множество различни по вид стаи за настаняване и много удобства. Има закрити и открити басейни с минерална вода, акватоничен басейн, контрастен басейн, като е помислено и за най-малките и е изграден център за забавления. А накрая може да опитате истински кулинарни шедьоври в ресторантите.
 • Хотел Арте и Спа се намира във Велинград, на разстояние от 2 км от центъра на града. Той е модерен и ще ви гарантира пълноценна почивка. Хотелът има ресторант с богато и разнообразно меню, спа и уелнес център и забавления за децата. Допълнително може да посетите фризьорския салон, докато не мислите за автомобила ви, защото има безплатен паркинг на място. През лятото има организирана и развлекателна програма за посетителите на хотела.
 • Хотел Хелиер се намира в сърцето на природата на Пирин и с изглед към Рила. Семейният хотел е само на 2 км от Якоруда и на 25 км от Банско. Гостите могат да избират между множество по вид помещения за настаняване, да опитате специалитетите в ресторанта и да релаксират. Има басейн с топла минерална вода, джакузи, сауна и детски кът.
 • Гранд Хотел Банско се намира в сърцето на Банско и е още едно 5-звездно бижу, което е предпочитано от гостите заради множеството глезотии, които предлага. Има ресторант с разнообразна кухня: както местна, така и чуждестранна, спа и уелнес център, съоръжения за децата и детски кът. Организират се допълнително и разходки до Парк за танцуващи мечки, Белица, разходки по екопътека, офроуд и колоездене.
 • Каса Дивна Велинград
 • Разполага с 7 двойни стаи и 1 апартамент.
  Всяко едно от помещенията е оборудвано с отделна тоалетна и баня. В някои от стаите има и вани. Почти всички помещения имат тераса.
  Къщата разполага с прекрасен двор, външно барбекю и паркинг. Къщата се намира на около 1 километър от центъра на Велинград.
  В непосредствена близост до Casa Divna се намира прекрасен парк, с детски площадки за игри и течаща минерална вода

Често задавани въпроси за Теснолинейката Септември-Добринище

🗨️ Качвам се от спирка, която не е обслужвана. Откъде да си купя билет?

Билет може да купите на място в теснолинейката

🗨️ Може ли да се пътува от София до Добринище директно или от някои от другите ни големи градове?

Можете да хванете влак от София, Пловдив, Бургас и други за Добринище, като тогава ще минете през гара Септември и ще продължите с теснолинейката.

🗨️ Възможно ли е пътуване с ретро вагон или парен локомотив?

Защо не? Но първо направете предварително запитване към БДЖ и знайте, че цената ще е по-висока от горепосочените.

🗨️ Децата таксуват ли се?

При пътуване с теснолинейката важат същите правила като с всеки един стандартен влак у нас. До ненавършване на 7 годишна възраст е безплатно, а след това пътуват с 50 % намаление при представяне на БДЖ карта за пътуване.

Финални думи и препоръки за Теснолинейката Септември-Добринище

Вече сме на края на нашето пътешествие, което ни повежда от Септември през красивите Родопи, Пирин и Рила и така ни показва сърцето на природата. Това пътуване ни връща назад към миналото и историята, кара ни да вдигнем адреналина и ни оставя спомени за цял живот. Така че ако мислите като се вдигнат градусите какво ново да предприемете, то защо не се повозите с теснолинейката.